Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 13 чоловік

Психологічні рекомендації для батьків

Дата: 1 травня 2020 о 18:50, Оновлено 1 травня 2020 о 18:59
Автор: Варава Т. В.
173 перегляда

КОРОНОВІРУС.

Рекомендації психолога як поводитися батькам під час карантину

На час карантину, батьки стають для дітейвчителями, вихователями, лікарями і друзями, тожбагатьохцікавитьпитання як поєднати в собіцівсіролі та знайтивільний час для себе.

Як не втратити контроль над дітьмипід час карантину?

Під час карантину, оголюютьсявсівашіпроблеми. Ранішеви могли від них втекти на роботу абохоча б розчинитися у соціумі. Зараз тікатинікуди, оскількиви у чотирьохстінах. Ценайкращий час для того, щобвирішитивсіпроблеми, яківиникають у стосунках з дітьми.

Дітям не потрібен «контроль», вони природнохочуть бути хорошими та слухняними для своїхбатьків. Якщоповедінкадітейвиходить з-під контролю, цеозначаєодне – видесьнедопрацювали. Десьвтраченийбатьківський авторитет, десь порушена ієрархіяабодитина не відчуваєтурботичибезумовноїлюбові.

Контроль потрібенхібащо за режимом. Необхіднопрописати план дня для дитини. І у дні повинно бути не лишенавчання! Окрімнавчання, потрібновиділити час для фізичноїактивності, вільноїгри, спланованихприйомівїжі, для релаксу і для нудьги. Нудьгу я б поставила на перше місце, босаме у нійнароджуютьсякласніігри, якідопомагаютьдітямадаптуватися до новоїреальності.

Чим зайнятидітей, щобзнайтивільний час для себе?

Дітизаймають себе самі, якщо не заважатиїхньому природному розвитку. Вонивигадуютьвласніігри, досліджуютьсвіт і взаємодіють з батьками.

Мультики та комп‘ютерніігризаважаютьдітямгратисясамостійно. Мультики - цеготоверішення. Не працюєфантазія, дитина не розвивається. Окрім того, дитячий мозок не здатенсприймати 24 кадри за секунду. Тому виділяється гормон, якийгальмує роботу мозку, щобможнабулосприйматиці 24 кадри. І при «передозуванні» мульткамицегальмування переходить у реальнежиття. В цьомувипадкурозвитокдитинистраждає.

Я дуже рекомендую батькам спробуватипожити 2 тижнібезмультиків. Дитина стане значноспокійнішою і навчитьсярозважати себе сама

Як компенсуватидітям брак прогулянок?

Брак прогуляноккомпенсувати складно. Але такіумовидиктуєреальність. Можнавідгородитичастинукімнати (можливо, є балкон, подвір!я) для «прогулянок». Спробуйтепограти у такугру: перевзуватися, переодягатися і виходити на балкон(подвір!я). Триматипевнііграшкилише на «територіїпрогулянок». Це буде певназміна обстановки.

Прогулянокніщо не замінить. Але співставивширизики ми розуміємо, зарадичого ми церобимо.

Що не потрібноробити батькам під час карантину?

Точно не потрібноробитивигляд, щонічого не відбувається. Життязмінилось. Спершу треба цюреальністьприйнятидорослим. І чимшвидше ми усвідомимо, щоце не змінити, тимкраще.

Дітивідчувають нашу тривогу, навітьякщо ми при них не розмовляємо на ці теми і приховуємо, щовідбувається. Дітиможутьвідчуватишаленутривогу, але не ставитизапитань. Важливорозуміти, що вони все відчувають і ваше мовчаннялишепогіршуєситуацію. Зважаючи на вікдитини і на їїчутливість треба підібрати слова, щобпояснити, щовідбувається. Є речі, про якікращепромовчати. А є те, до чоговартопідготувати.

Цедужеіндивідуально. В першу чергу, треба бачитидитину, щоброзуміти, що вона можевитримати, а що – ні. Такожвибір тону розмовидужезалежитьвід того, у якомупсихічномустанізнаходяться батьки, наскільки вони близькізісвоїмидітьми, наскількидітиможутьвідкритисвоєсерце батькам і т.д.

Як уберегтидітейвідзараження та пояснитиїм, щотакекоронавірус?

Зі старшими дітьмиможна бути відвертим. Але важливовидаватиінформаціюдозовано. Дітям точно не потрібентакийпотікінформації, якиймаютьдорослі. Спирайтесь на авторитетніджерела і контролюйте, щочитають/дивлятьсядіти. Деякаінформаціяможеїхтравмувати.

Малечівартопояснити, що є такийвірус, якийживе на дверних ручках, на підлозі, на руках та іншихповерхнях. Але всі заходи безпекиповинні бути у формігри, інакше буде складно: “Це ж весело: маска у мами, маска у тата і тобіодягнемо маску. Дивись, які ми схожі!” або “У тебе в руцісидитьмаленькесонечко, яке дуже любить купатися. Тому треба купатийогодовго і з милом. Тодівоно буде щасливим” - найпростішіприклади. Пов’язуйтегру з улюбленими героями ваших дітей, зацікавлюйтеїх, грайтеся разом.

Десять кроків, щоб стати кращими батьками

  1. Любов є найважливішою потребою усіх дітей і однією з основних передумов позитивної поведінки дитини. Батьківська любов допомагає дитині формувати впевненість у собі, викликає почуття власної гідності.
  2. Прислуховуйтесь до того, що говорить Ваша дитина. Цікавтеся тим, що вона робить і відчуває.
  3. Всі взаємостосунки, в тому числі й ті, що будуються на любові й довірі, потребують певних обмежень. Батьки самі мають визначити ці обмеження для дітей. Пам’ятайте, що порушення дітьми будь-яких обмежень є для них природним процесом пізнання, і не варто це розцінювати як прояв неслухняності. Діти почуваються більш безпечно, коли батьки також дотримуються визначених ними обмежень.
  4. Сміх допомагає розрядити напружену ситуацію. Часом батьки бувають занадто серйозними. Це заважає їм сповна відчути радість батьківства. Вмійте побачити веселі моменти й дозволяйте собі сміх при кожній нагоді.
  5. Намагайтесь побачити світ очима Вашої дитини і зрозуміти її почуття. Пригадайте, як Ви почувалися. Коли були дитиною, і яким незрозумілим здавався Вам світ дорослих, коли в Вами чинили несправедливо.
  6. Хваліть і заохочуйте дитину. Сподівайтеся, що дитина поводитиметься добре, й заохочуйте докладати зусиль для цього. Хваліть її за хорошу поведінку.
  7. Поважайте свою дитину так, як поважали б дорослого. Дозвольте дитині брати участь у прийнятті рішень, особливо тих, що стосуються її. Прислухайтеся до думки дитини. Якщо Ви змушені сказати дитині щось неприємне, подумайте, яким чином Ви сказали б це дорослому. Вибачайтеся, якщо вчинили неправильно по відношенню до дитини.
  8. Плануйте розпорядок дня дитини. Малі діти почуватимуться більш безпечно, якщо дотримуватимуться чіткого розпорядку дня.
  9. У кожній сім’ї є свої правила. Будьте послідовними і їх дотриманні, про намагайтеся виявляти певну гнучкість щодо дотримання цих правил маленькими дітьми. Діти можуть бути введені в оману, якщо одного дня правило виконується, а іншого – відміняється.
  10. Не забувайте про власні потреби! Коли батьківство починає надто нагадувати важку працю, і ви відчуваєте, що Вам бракує терпіння, приділіть трохи часу лише  собі. Робіть те, що приносить Вам задоволення. Якщо Ви розумієте, що втрачаєте контроль над собою і можете накричати на дитину, образити, принизити чи вдарити її, залиште дитину на кілька хвилин, порахуйте до десяти і заспокойтеся.

Тест «Які ви батьки?»

Визначте ті фрази, які Ви часто використовуєте

У спілкуванні з дітьми

1.  Скільки разів тобі повторювати?

2.  Порадь будь-ласка, як мені вчинити у даній ситуації?

3.  Не знаю, що б я без тебе робила?

4.  І в кого ти такий(а) удався(лася)?

5.  Які в тебе чудові друзі!

6.  Ну, на кого ти схожий(а)?

7.  Ти моя опора і помічник(ця)?

8.  Ну, що в тебе за друзі?!

9.  Який(а) ти в мене розумний(а)!

10.  А як ти вважаєш, сину(донько)?

11. У всіх діти як діти, а ти?!

12. Про що ти тільки думаєш?

13. Який(а) ти у мене кмітливий(а)?

Придатні для Вас відповіді обведіть кружечком.

Проаналізуйте одержану інформацію.

Відповіді:          1, 2, 4, 6, 8, 9, 12 – 2 бали

                         3, 5, 7, 10, 11, 13 – 1 бал

підрахуйте кількість одержаних балів.

                Ключ до тесту

“Які Ви батьки”

7-8 балів

Ви живете з дитиною душа в душу. Вона щиро любить і поважає Вас. Ваші стосунки з дитиною благотворно впливають на становлення її особистості.

9-10 балів

Ви непослідовні у взаєминах з дитиною. Вона поважає Вас, хоча і не завжди з Вами відверта. На її розвиток впливають здебільшого випадкові обставини.

10-12 балів

Вам необхідно бути уважними у ставленні до дитини. Ви користуєтесь у неї авторитетом, але авторитет не замінить Вашої любові. Розвиток дитини залежить від випадку більшою мірою, ніж від Вас.

13-14 балів

Ви й самі відчуваєте, що дієте неправильно. Між Вами і дитиною існує недовіра. Поки не пізно, постарайтесь приділити дитині більше уваги, врахуйте її запити та інтереси.

 

Пам’ятка

Становлення дитячої особистості

    Коли дитинуоточує критика вона звикаєзасуджувати.

    Коли дитинуоточуєворожість, вона звикаєвоювати.

    Коли дитинуоточуютьнасмішки, вона стаєсором'язливою.

   Коли дитинаживе з почуттям сорому, вона набуває комплексу провини.

   Коли дитинаживе в атмосферітолерантності, вона вчиться бути терпимою.

    Коли дитинаживе в атмосферіпідтримки, вона вчиться бути впевненою в собі.

    Коли дитинухвалять, вона вчитьсяцінуватиінших.

    Коли дитинаживе в атмосферічесності, вона вчиться бути справедливою.

    Коли дитинаживеватмосферібезпеки, вона вчитьсядовірятиіншим.

   Коли дитинаживеватмосферісхвалення, вона вчитьсялюбити себе.

•    Коли дитинаживе в атмосферівідкритості,  довіри, прийняття, доброзичливості, вона вчитьсязнаходитилюбов у цьомусвіті.

 

Пам’ятка батькам, діти яких стоять на порозі підліткового віку

  1. Любіть дитину не за те, що вона розумна чи красива, а лише за те, що вона ваша рідна дитина.
  2. Головне новоутворення підліткового періоду – відкриття своєї індивідуальності, свого „Я
  3. Починається перебудова організму – дитина стає імпульсивною, з’являється негативізм, часта зміна настрою, суперечки із ровесниками, бунт проти батьків.
  4. На дітей обрушується криза, пов’язана із бажанням самостійності, відокремленості від батьківської опіки і страхом перед невідомим дорослим життям
  5. Зростає дух незалежності, який робить стосунки підлітка в сім’ї, в школі дуже напруженими.
  6. Бажання звільнитися від зовнішнього контролю поєднується із збільшенням самоконтролю і початком свідомого самовиховання.
  7. Підліток дуже чутливий, вразливий і легко піддається впливам, як позитивним, так і негативним.
  8. Підвищений рівень тривожності.
  9. Внутрішній світ дитини ще не має стабільності, тому батькам не бажано залишати своїх дітей без розумного нагляду.
  10. Розширюється спілкування.
  11. Підвищується інтерес до свого тіла, зовнішності.
  12. З’являються нові авторитети.
  13. Недоліки і протиріччя в поведінці близьких і старших сприймаються гостро і хворобливо.
  14. В батьках хочуть бачити друзів і порадників, а не диктаторів.
Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.